Via aaltjes en giftige zwammen naar high tea

Tot het laatste moment bleef het een verrassing wat de feestelijke lustrum dag ons 19 september zou brengen. De feestcommissie wist de geheimen over het programma goed te bewaren.

Groot Speijck, het dit jaar geopende nieuwe bezoekerscentrum van Natuurmonumenten aan de Van Tienhovenlaan, was onze startplaats. Voor Bini van Baal, alfabetisch de allereerste op onze ledenlijst, was het een dubbele feestdag want 19 september is haar geboortedag. Natuurlijk werd de met een feesthoedje getooide Bini toegezongen. Na de koffie of thee vertrokken we op onze fietsen in vier verschillende groepen richting Moergestel.

De palingkwekerij en –rokerij aan de Vossenhoorn bleek onze eerste bestemming. Op een heldere manier maakten Harry en Sia Reijrink ons duidelijk hoe op hun bedrijf aaltjes opgekweekt worden tot voor de consumptie geschikte vrouwtjespalingen. En hoe het roken gebeurt – op beukenhout – weten we nu ook. Waarom paling in de winkel bij Reijrink vijftien euro per pond kost, snappen we voortaan beter. Het is een ingewikkeld kweekproces en het duurt minimaal een jaar voor de paling het gewenste gewicht heeft. Ter afsluiting kregen we een toastje met gerookte paling. Heerlijk.

De volgende etappe bracht ons naar de ‘leugenbankjes’ aan de rand van de Kampina. Daar kregen we een ijsco plus natuurverhaaltjes van Frans Kapteijns. Over giftige knolammonieten, nieuwe archeologische ontdekkingen op de Kampina en nog zo het een en ander. ‘Ik droom van Brabant’ was het lied waarmee we onze bekende boswachter bedankten.

Op de pedalen weer voor de laatste etappe: de brasserie van de Belvertshoeve aan de Scheibaan. In de serre daar vormde een high tea met scones, muffins, cakejes en sandwiches de afsluiting van de feestdag. Maar belangrijker nog om te vermelden is dat we er, in een uitstekende sfeer, heerlijk liedjes hebben gezongen onder begeleiding van Tiny en onze accordeonist Henk van het eerste uur. Veel plezier beleefden we aan de creatieve opdrachten van de feestcommissie zoals een bestaand lied herschrijven en een lied via pantomime uitbeelden.

De leden van de feestcommissie … verdienen onze hartelijke dank voor de geslaagde feestdag die zij ons bereid hebben vanwege ons eerste lustrum. Op naar het tweede lustrum.

Piet Jacobs