Kerkhovense molen kraamkamer levensliederenkoor

Er is iets voor te zeggen om naast de officiële oprichtingsdatum – 18 augustus 2010 – 29 mei van dat jaar als officieuze oprichtingsdatum van de Oisterwijkse Molenzangers aan te houden. Die dag was er een feest bij de Kerkhovense molen om te vieren dat die een geslaagde opknapbeurt had ondergaan. Een optreden van gelegenheidskoor ‘De Molenzangers’ maakte deel uit van de festiviteiten. Achteraf bekeken kun je dat optreden van 29 mei 2010 beschouwen als het allereerste, ‘prenatale’ concert van De Molenzangers. De molen diende als kraamkamer voor het koor en de twee oprichters, wijlen Jos Simons en Bep Smarius, gaan de geschiedenis in als kraamheer en – vrouw.

Met de wind in de zeilen gaat de vereniging van start. De Oisterwijkse Marion Bergman wordt aangetrokken als dirigent. Kees van Boxtel uit Haaren wordt de eerste accordeonist. Bij het eerste begeleidingscombo horen verder ook drummer Henk van de Hoven en accordeonist Toon Mulders. Half september 2010, nog voor de officiële oprichtingsvergadering op 16 september in De Levenskerk, telt het koor al 42 leden. Vanaf het begin wordt er met elektronische nieuwsbrieven gewerkt. Ook een website www.demolenzangers.nl is al snel in de lucht.

Het eerste optreden buiten de deur vindt plaats op 21 november 2010 in Aalst-Waalre. Op 27 maart 2011 durft het koor het al aan een eigen festival te organiseren in De Druiventros, te Berkel-Enschot. Het trekt 600 toehoorders. In 2011 maakt het koor van 11 tot 18 juni al meteen een concertreis naar het Spaanse Calella voor het internationale levensliederenfestival daar. Op het einde van het eerste clubjaar klinkt het voornemen het koor te versterken met enkele mannen en sopranen en het repertoire uit te breiden.

Tweede jaar: 2011-2012
Met 55 leden begint het koor aan het tweede jaar. Het begeleidingscombo ondergaat een uitbreiding. De media blijven aandacht besteden aan de Molenzangers: plaatselijke omroep LOVO en veertiendaags tijdschrift Uitstraling brengen interviews. Bijzonder dit jaar is het optreden in Someren in de vakantiebungalow van het Rode Kruis. 17 maart 2012, Halfvasten, verblijdt carnavalsvereniging De Zotte Mulders het koor met de muziek- en cultuurprijs. Vanwege de achthonderdste verjaardag van Oisterwijk organiseert zustervereniging Jeremiade 28 mei 2012 een smartlappenfestival. De Molenzangers horen bij de deelnemende koren.

Derde jaar: 2012-2013
Met een repertoire van 55 liederen en een uitgebreid begeleidingscombo begint het koor aan het derde clubjaar. Een hoogtepunt dit jaar is het concert op 27 oktober 2012 in samenwerking met Het Oisterwijks Orkest (HOO). Wellicht het begin van een traditie. Nieuw dit jaar is de introductie van de sponsoractie ‘Een vriendje voor een tientje’. Op Nationale Molendag, 11 mei 2013, treedt het koor twee keer op bij de Kerkhovense molen.

Vierde jaar: 2013-2014
Samen met wijkorganisatie Pannenschuur houden De Molenzangers 5 oktober 2013 een eigen smartlappenfestival in Oisterwijks jongste wijk. Een hoogtepunt in 2014 is de nominatie voor de Oisterwijkse cultuurprijs. De Molenzangers winnen niet de hoofdprijs, maar de nominatie is natuurlijk ook eervol. Zeker als je het juryrapport leest: ,,De leden van levensliederenkoor De Molenzangers zijn er voor elkaar en voor anderen, en dan met name voor zwakkeren in de samenleving, zoals ouderen, gehandicapten en bewoners van verzorgingstehuizen. Maar ze zijn er ook tijdens jubilea en festivals, waaronder het eigen korenfestival in 2013. Om in vaktermen te spreken: het koor levert een bijdrage aan de leefbaarheid in de gemeente Oisterwijk, wat maatschappelijk en politiek zeer gewaardeerd wordt. En dat ze daar zelf ook blij van worden, getuigt van een grote sociale betrokkenheid.”

In juli 2014 wordt het koor opgeschrikt door het plotselinge overlijden van oud-voorzitter en medeoprichter Jos Simons.

Vijfde jaar: 2014-2015
Onder de kop ‘Oisterwijk bol van culturele jubilea’ schrijft het Brabants Dagblad 29 september 2014: ,,Opmerkelijk veel culturele organisaties in Oisterwijk vieren in het seizoen 2014/’15 een lustrumfeest. In jaren geteld tekenen De Molenzangers voor het kleinste feest. Dat levensliederenkoor viert in 2015 het eerste lustrum. Muzikaal hoogtepunt dit jaar is het tweede concert samen met HOO op 27 maart in Tiliander. Volle bak. LOVO maakt opnames voor de lokale tv. Het besluit valt om met ingang van 2016 het verenigingsjaar te koppelen aan het kalenderjaar en niet meer aan het theaterseizoen.

Piet Jacobs