De Molenzangers kunnen terugkijken op een succesvol 1e editie van het korenfestival Oisterwijk op zondag 2 juli 2017.

Dat het een geslaagd festival is geworden, is aan verschillende factoren te danken. Heel belangrijk was de medewerking van de weergoden. Voor een openluchtfestival in het Oisterwijkse dorpshart was het weer ideaal. Droog, enkele druppels in de late ochtend buiten beschouwing gelaten. Goede temperatuur. Weinig wind.

In totaal kwamen er zeventien koren uit verschillende delen van het land naar het Korenfestival Oisterwijk. De meeste koren kwamen uit Brabant.

Voor de optredens waren er zes podia ingericht: kiosk, raadhuis, Trouwlaantje, Willeke d’n Draaier, Burg. Verwielstraat en Stationsstraat. Bij het hoofdpodium, de kiosk, vond de muzikale aftrap plaats. Oisterwijks burgemeester Hans Janssen had het organisatiecomité van De Molenzangers ingefluisterd dat het misschien een mooie stunt zou zijn om met alle koren plus het publiek gezamenlijk het Oisterwijkse Volkslied te zingen. En dat gebeurde, met Burgemeester Janssen zelf als dirigent.

Bekijk Video Korenfestival

 

Daarna vulden zangers en publiek het centrum. Omdat het 2 juli ook koopzondag was en biermatinee op het Lindeplein trok Oisterwijk drommen volk.

Vocale formaties met levensliederen of smartlappen op hun repertoire hadden de overhand, maar ook enkele specifieke vertolkers van zeemansliederen (shanty-koren) waren van de partij. In die laatste categorie maakten De IJsselmannen uit Ouderkerk aan den IJssel indruk als grootste deelnemende koor.

Elk koor zong op drie podiums. Twintig minuten per sessie. Zo rond een uur of drie ’s middags was het topdrukte. Volop gezelligheid, sfeer en zang in allerlei hoeken van het dorpshart. Omdat de podiums goed gespreid waren, stoorden de koren elkaar niet. Omdat de meeste koren bekende levensliederen en smartlappen vertolkten, werd er door enthousiaste toehoorders volop meegezongen. En als ze de woorden niet kenden, konden ze wel meedeinen of dansen.

De Molenzangers kregen zowel complimenten voor de organisatie van het festival als voor de vertolking van de liederen onder leiding van Marion Bergman.

Volgens Frans de Kivit, voorzitter van het organiserende comité, is de eerste editie van het Korenfestival Oisterwijk een succes geworden. In de evaluatie na het festival viel daarom het besluit dat het festival een vast onderdeel gaat worden van de plaatselijke evenementenkalender. In 2018 volgt de 2e editie van het Korenfestival Oisterwijk met als vermoedelijke datum: zondag 1 juli.

Piet Jacobs